Rosmah didakwa cuba ganggu saksi Halim Saad - Pendakwa

 
   
Bekas pengerusi Renong, Tan Sri Halim Saad ialah saksi yang didakwa cuba didekati Datin Seri Rosmah Mansor, kata pasukan pendakwaan hari ini.
Pendakwaan menyebut isteri bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak cuba untuk mengganggu saksi pada masa lalu.

Hal tersebut didedahkan dalam prosiding hari ini apabila pendakwa raya khas, Datuk Seri Gopal Sri Ram menyerahkan suatu laporan polis kepada hakim Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Azura Alwi.
Walaupun Sri Ram tidak menyebut nama bekas pengerusi Renong itu tetapi pasukan peguam belas Rosmah yang diketuai K Kumaraendran dan Geethan Ram Vincent bertanya kaitan Halim dalam kes ini.

Pasukan pembelaan mengatakan laporan polis itu tidak dibuat Sri Ram tetapi oleh pegawai SPRM.
Sebelumnya, pendakwa raya khas itu meminta mahkamah menolak permohonan ikat jamin Rosmah dalam kes pertuduhan pengubahan wang haram dan mendakwa beliau ada kecenderungan untuk mengganggu saksi.

Perintah larangan cuba dekati saksi
Susulan itu Sri Ram yang juga bekas hakim Mahkamah Persekutuan telah menyerahkan suatu laporan polis yang dibuat pada Jumaat lalu bagi membuktikan penghujahannya.
Beliau berkata jika ikat jamin dibenarkan, mahkamah perlu mengenakan bayaran sebanyak RM10 juta dengan syarat-syarat tertentu.

Hakim Mahkamah Sesyen Azura seterusnya membenarkan ikat jamin RM2 juta dengan dua penjamin serta Rosmah perlu menyerahkan passportnya dan perintah larangan beliau mendekati atau cuba mengganggu saksi-saksi berpotensi.

Hari ini, Rosmah meminta dibicarakan terhadap 17 pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM7.1 juta.
Para peguam Rosmah membantah Sri Ram membawakan isu gangguan terhadap saksi itu.
Malaysiakini

Comments

Popular posts from this blog

Daim jadi peguam, jumpa Anwar 6 kali di penjara

Waran tangkap dalam kes rogol rekaan di Thailand